Circulair bouwen

De Nederlandse economie moet in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat afval zoals wij dat nu kennen niet meer bestaat. Afval wordt een grondstof.

Kringloop
Het kringloopprincipe is de basisgedachte van circulair bouwen. Er is geen sprake van een lineair proces waarin producten en materialen na gebruik worden vernietigd, maar toegepaste materialen en producten keren terug in de kringloop en worden hergebruikt. Dit vraagt een andere manier van nadenken over materialen, bouwproducten en bouwmethoden.

Urban mining
Een circulair gebouw geeft uiting aan het idee van urban mining: het uitgangspunt dat een gebouw een opslagplaats is van grondstoffen, die je aan het eind van de levensduur wilt delven om ze opnieuw te gebruiken. Door materialen en producten al tijdens de bouw netjes te scheiden, vergemakkelijken we dat proces voor toekomstige generaties.

Circulair ontwerp
GAAGA architecten heeft inmiddels de nodige kennis en ervaring opgedaan met circulair en duurzaam bouwen. Ervaringskennis die weer kan worden ingezet bij nieuwe projecten. Om een circulair gebouw te realiseren, hanteren wij een aantal ontwerpuitgangspunten:

  • Toegepaste materialen zijn nagroeibaar, recyclebaar, herbruikbaar of al gebruikt.
  • Materiaalgebruik en bouwafval worden geminimaliseerd dankzij een efficiënt ontwerp en prefabricage.
  • De bouwkundige constructie is demontabel en flexibel ontworpen met droge verbindingen.
  • Drager, inbouw en installaties worden van elkaar gescheiden vanwege een groot verschil in levensduur, van 15-30 jaar voor installaties tot 100-300 jaar voor de draagconstructie.

Om te kunnen sturen op het gebied van circulair en duurzaam bouwen maken we zelf de milieuprestatieberekeningen en GPR berekeningen. Geïnteresseerd in circulair ontwerp? Neem contact met ons op.