Theehuis Tuin van Noord

De opdracht: ontwerp een ontmoetingspunt dat het Noorderpark in de wijk Leiden Noord toegankelijker maakt. Het theehuis is een ontmoetingsplek, horecaruimte en buurtmuseum ineen.

Driepoot
Het theehuis heeft de vorm van een driepoot met twee langere en een korte poot. In het middelpunt bevindt zich het zitgedeelte, in de kortste poot is Buurtmuseum Leiden Noord gevestigd. De keuken en de speluitgifte voor buitenspelactiviteiten bevinden zich in de ene lange poot, de entree en het sanitair in de andere. Door het publieke zitgedeelte midden in het gebouw te plaatsen, kunnen de bezoekers de omgeving in alle richtingen overzien. De andere functies, het buurtmuseum en de speluitgifte, staan via het zitgedeelte met elkaar in verbinding. Het vegetatiedak en het verhoogde buitenterras benadrukken deze verbinding en creƫren een vloeiende overgang tussen binnen en buiten, waardoor je binnen het gevoel hebt dat je buiten bent.

Sociaal en duurzaam
Het open en transparante ontwerp van het gebouw maakt een uitnodigend gebaar naar de omgeving. Op deze manier hebben we getracht vorm te geven aan maatschappelijke doelstellingen zoals het vergroten van de sociale cohesie en het wederzijds respect tussen bewoners. Naast het sociale aspect speelt ook duurzaamheid een grote rol in het ontwerp. Zo beschikt het gebouw over een goede energieprestatie en hebben we gebruikgemaakt van een demontabele, massieve houtconstructie van hernieuwbaar en duurzaam geproduceerd hout.

Circulair bouwen
Voor de wanden ontwikkelden we een houten prefab gevel met massief kruislaaghout van twee lagen. De richting van de houtnerf van beide houtplaten staat hierbij loodrecht op elkaar, waardoor het geheel sterk genoeg is om dienst te doen als draagwand. Hierdoor was er geen aparte draagconstructie nodig, die bovendien moest worden bekleed met een buitengevel en afgetimmerd met een binnenschil. De prefab houten geveldelen verenigen meerdere functies: draagconstructie, isolatie, ruimtescheiding en regenwering ineen. Dit all-in-one principe zorgt voor een lagere milieubelasting, net als het feit dat de wanden in de fabriek worden vervaardigd en niet op de bouwplaats. De geveldelen zijn niet alleen eenvoudig te monteren, maar ook demontabel en geheel of in onderdelen herbruikbaar: een voorbeeld van circulair bouwen.

Opdrachtgever: Stichting De Leidse Uitdaging / Fonds 1818
Locatie: Leiden
Programma: buurthuis
Oppervlakte: 155m2 BVO
Status: gerealiseerd
Periode: 2013
Partners: Jobo de Bouwers, adviesbureau Luning, Interlokaal, Fonds 1818, Stichting Leidse Uitdaging
Foto's: Marcel van den Burg

Nominatie Rijnlandse Architectuurprijs 2015